Fenomén káva – prospívá, nebo škodí našemu zdraví?

Fenomén káva – prospívá, nebo škodí našemu zdraví?

Text jedné staré písně: „V naší kanceláři, tam se kafe vaří …“ evokoval už tehdy diskuse, jestli je to dobře nebo špatně. Dodnes přežívá v části populace názor, že káva škodí zdraví. Mnohé vědecké studie však prokázaly, že je tomu spíš naopak. Aspoň pokud ji pijeme s rozumem, tedy s mírou.


Díky pití kávy můžeme být krátkodobě o něco chytřejší

Káva není jen chutný nápoj nebo prostředek k udržení bdělosti. Díky obsahu kofeinu jde také o stimulant a nejčastěji užívanou psychoaktivní látku na světě. Mnohé kontrolované studie zkoumaly účinky kofeinu na mozek. Vyplynulo z nich, že káva může zlepšit náladu, reakční dobu, paměť, bdělost a obecné rozpoznávací funkce.

Budeme mít také lepší spalování tuků a vyšší výkonnost

Kofein, částečně kvůli svému stimulačnímu účinku na centrální nervový systém, zrychluje metabolismus a zvyšuje oxidaci mastných kyselin. Může rovněž zlepšit sportovní výkon, mj. i díky uvolnění mastných kyselin z tukové tkáně, podle některých výzkumů až o desetinu.

Výrazně snížíme riziko nebezpečné cukrovky typu II

Diabetes typu II je civilizační onemocnění, které dosáhlo epidemických rozměrů a v současné době postihuje asi 300 mil. lidí na světě. V pozorovacích studiích mezi konzumenty kávy se prokázalo nižší riziko diabetu v rozmezí od 23 do 67 %. Z výsledků 18 studií mezi 457 922 účastníky vyplynulo, že každý šálek kávy denně snižuje riziko o 7 %, tedy že čím víc kávy lidé pili, tím menší pravděpodobnost získání cukrovky měli.

Omezíme hrozbu degenerativních onemocnění mozku

Kromě toho, že káva zvyšuje krátkodobou inteligenci, může také chránit náš mozek ve stáří. Její konzumenti mají podle odborných studií až o 60 % nižší riziko Alzheimerovy choroby a demence. V případě Parkinsonovy choroby se uvádí údaj 32 až 60 %.

Velmi tím prospějeme také našim játrům

Játra jsou velmi citlivá např. na nadměrnou konzumaci alkoholu a fruktózy, což může vést k jejich definitivnímu poškození – cirhóze. Četné studie prokázaly, že káva může snížit riziko cirhózy až o 80 %, ale také rakoviny jater asi o 40 %. Nejsilnější účinek mělo pití nejméně 4 šálků za den.

Co vlastně díky jednomu šálku kávy získáme?

- 6 % doporučené denní dávky (DDD) kyseliny pantothenové (vitaminu B5)
- 11 % DDD riboflavinu (B2)
- 2 % DDD niacinu (B3) a thiaminu (B1).
- 3 % DDD draslíku a manganu

Káva údajně může snížit riziko předčasné smrti. Je v ní plno živin a antioxidantů. Přesto pamatujeme, že všeho moc škodí, což platí i pro kávu. A pijme ji pokud možno bez cukru a smetany, které mohou ubližovat nejen její chuti, ale i našemu zdraví.