#Profesionalita#kondice#žena#Allianz69

#Profesionalita#kondice#žena#Allianz69

Na vizitce sympatické dívky, která mi ochotně poradila ohledně mého penzijního připojištění, stálo: Albína Lipnická, odborná asistentka prémiové kanceláře, Allianz pojišťovna a.s., Lidická 69, Brno. A tak mě napadlo, abych se zeptal, co se za mnohoslibným názvem její pracovní pozice vlastně skrývá. Jestli jde, jak by se na první pohled mohlo zdát, o monotónní, nudnou úřednickou práci „od - do“, nebo naopak o zajímavou a pestrou tvůrčí činnost, která vyžaduje aktivní a všestrannou osobnost.


Slečno Lipnická, byla práce v pojišťovnictví vaším životním snem?

To rozhodně ne. Vystudovala jsem stavební průmyslovku a první pracovní poznatky získávala coby hosteska při různých obchodních, společenských a sportovních akcích jako Velká cena ČR nebo veletrhy v Brně. Byla to neocenitelná zkušenost a slušný zdroj příjmů, jenže jsem chtěla mít stálé zaměstnání, tak jsem nastoupila jako vedoucí recepce v jednom wellness centru. Místo se mi moc líbilo, ale vadil mi nepěkný vztah tamního zaměstnavatele k zaměstnancům. Proto jsem hledala práci, která by mě bavila, naplňovala a kde si budu zároveň rozumět i se svým šéfem.

A podařilo se vám to?


Nakonec ano. Zúčastnila jsem se výběrového řízení na pozici obchodního zástupce pojišťovny Allianz. Rozhodla jsem se pro ni, protože je to firma, která má vynikající renomé. Přijali mě, takže jsem se nejdříve účastnila školení, seznamovala se s produkty, zdokonalovala v obchodním jednání apod. Potom jsem se měla vydat do terénu, získávat své kontakty a klienty, což mi ale bohužel moc neimponovalo – přijít za někým jen tak a oslovit ho, to nebyl zrovna můj šálek kávy.


Naštěstí se ke mně dostala informace, že můj současný šéf, Jiří Biegun, shání asistentku do své kanceláře. Naskytla se mi tím šance vymanit se z pozice obchodního zástupce, a přitom zůstat v pojišťovně a využít všeho, čemu jsem se dosud naučila.

Pod pojmem asistentka si asi leckdo představí dívku, která píše šéfovy obchodní dopisy a vaří kávu. Je to správně?

Bohužel ne (úsměv). Byl to další krok do neznáma. Zpočátku jsem zpracovávala administrativu, kalkulace a jednala s lidmi, kteří přišli na pobočku „z ulice“. Přitom jsem se musela dál profesně vzdělávat a postupně přeorientovat na jednání s živnostníky a firmami, protože hlavní náplní mé práce je teď podnikatelské pojištění a doplňkové produkty. Nemusím tedy jezdit do terénu a získávat nové klienty, ale mým úkolem je především pečovat o rozsáhlý kmen těch současných, aktualizovat jejich smlouvy, příp. nabízet jim novinky.

Co vás na této činnosti nejvíc zaujalo a baví?


Především to, že je velmi pestrá. Domlouvám šéfovi i sobě obchodní schůzky. Mám možnost setkávat se s firemními klienty z různých oborů. To mě obohacuje profesně i lidsky. Některá jednání se konají i mimo kancelář, což je pro obě strany příjemnější a pohodlnější. Kromě toho pomáhám panu Biegunovi řešit i některé vnitřní věci, jako teď např. rekonstrukci našeho back office, relaxační zóny pro zaměstnance.


A je něco, co vám tu chybí?

Jaké máte zkušenosti a pocity ze schůzek s klienty?

Hlavně čas, den by měl mít víc hodin. Ne vždycky se mi totiž podaří všechno stihnout v rámci osmihodinové pracovní doby nebo jít domů v pátek odpoledne s vědomím, že jsem beze zbytku zvládla to, co jsem chtěla.

Rozdělila bych je asi do tří skupin. Ty první probíhají rychle a v pohodě, klienti většinou už mají nějaké informace o produktu, jsou na ně připraveni. Pak se setkávám s „puntičkáři“, kteří si přečtou každý řádek, chtějí vše dopodrobna vědět, což je náročnější, ale pro mě dobrá škola. Občas narazím i na klienta, který není moc příjemný – tam je důležité nebrat si to osobně a jednat velkoryse. Pro každého obchodníka jsou motivující jak úspěchy, tak i negativní zkušenosti.

Kdyby se někdo chtěl stát členem vašeho týmu, jaké nároky by měl splňovat a co může očekávat?


Měl by být komunikativní a učenlivý, ochotný začlenit se do týmu nadšených a pozitivně naladěných kolegyň a kolegů, kteří si dokážou vyjít vstříc nejen v práci, ale i v soukromí. Rozhodně ho nenecháme na holičkách, vezmeme ho mezi sebe a pomůžeme mu v začátcích, aby se rychle zapracoval a stal se naším platným členem.


Najdete si při všem tom pracovním vytížení čas i na relaxaci?

Bydlíme společně s přítelem v Brně a ve volných chvílích se aktivně věnujeme adrenalinovým sportům, běháme překážkové závody, baví nás cestovat a poznávat nová místa, hlavně na horách. Snažím se tedy vytížení duševní prací nějak kompenzovat fyzickou aktivitou, abych se udržela v dobré kondici.