10 bodů u kterých neztratíš motivaci

10 bodů u kterých neztratíš motivaci

Taky občas přestáváte věřit ve svůj cíl, ztrácíte motivaci k jeho dosažení? Vidíte jiné lidi, jak se dokážou vyhecovat, dělat věci správně a snadno, vědí přesně, jak postupovat, zatímco vy ne? Nic se na tom nezmění, dokud nepochopíte, že největší překážkou není vaše okolí, ale vy sami. A že když ji zdoláte a z vlastní mysli uděláte spoluhráče, můžete zvládnout cokoli. Překonáváním své slabosti totiž nabýváte sílu.


Přestože se možná zrovna teď cítíte demotivováni (nebo právě proto), snažte se vštípit své mysli těchto deset základních rad:

Co tě nezabije, to tě posílí


1. Problém není ani tak v tom, co nezvládáte, ale ve způsobu, jak s tím zacházíte. I bolestí, frustrací a neúspěchem se můžete motivovat. Nenechte se proto obtížemi srazit, ale naopak vyprovokovat a usilujte o změnu. A především: zbavte se negativního přemýšlení.

2. Vždy máte na výběr. Budete-li negativní, najdete spoustu důvodů, proč se máte zastavit a mračit. Jste-li pozitivní – napadne vás naopak, proč jít dál a usmívat se. Nejúčinnější zbraní proti stresu, bojácnosti a zklamání je schopnost vidět dobré ve všem, co vás potká. Jde o dovednost, které se dá naučit.

3. Jedním z hlavních způsobů, jak můžete změnit život k lepšímu, je sebrat odvahu a to, co nejde změnit, nechat být. Získáte tak daleko víc kapacity, energie a času měnit to, co ovlivnit lze. Tímto prostým trikem změníte vše, rozhýbete celý svůj život.

Překážka ještě nemusí být porážka


4. Nikdy nesdílejte příliš času s lidmi, kteří se vás snaží odradit nebo držet na dně. I kdyby to byli rodinní příslušníci, negacemi se váš život nikdy nezlepší.

5. Dlouhodobý úspěch v jakékoli lidské činnosti stojí na trojnožce Schopnost – Motivace – Postoj. Schopnost je to, co hypoteticky dokážete dělat každý den. Motivace rozhoduje o tom, co každý den opravdu děláte. A na vašem postoji záleží, jak dobře to děláte. Ani sebetalentovanější člověk nemusí uspět, nemá-li dostatečnou motivaci, a kdyby ano, pokud mu chybí pozitivní postoj. Naopak, jestli se dokážete motivovat a pozitivně přemýšlet, můžete ve svém úsilí vytrvat a své schopnosti znásobit.

Nemá smysl sedět v koutě a naříkat


6. Sedět v koutku a žehrat na osud je marné utrácení energie. Místo abyste si představovali to nejhorší, myslete raději na to nejlepší. Myšlenky inspirují k činům a ty tvoří výsledky. Negativní myšlenky nikdy nemohou vést k pozitivním výsledkům. Zato pozitivní myšlenky mohou vše, o čem sníte, přinést do vašeho života. Čemu věříme, to hledáme, a jen to, co hledáme, můžeme najít.

7. Skutečně neúspěšní budete, jen když přestanete zkoušet. Vždy je lepší být vyčerpaný hledáním než nicneděláním. Usilujte o život, který si představujete. Pokud klesáte na duchu, připomeňte si, že jste to, co děláte, ne to, o čem mluvíte, že uděláte.

8. Žádná překážka není větší než vy, protože vězí ve vás, stejně jako síla k jejímu překonání. V Bibli se praví: Bůh nikomu nenakládá víc, než může unést. Ať prožíváte cokoli, můžete to unést a také to unesete. Musíte však dělat to, co je správné, ne co je snadné.

Soustřeďte se na cestu


9. Nikdy o své snaze neříkejte, že byla zbytečná, když hned nevedla k uspokojivým výsledkům. Každý krok k cíli vás činí vzdělanějšími, zkušenějšími, silnějšími. I když procházíte těžkou etapou, buďte na sebe nároční a pokračujte. Když se s něčím rvete, jste na dobré cestě vyhrát. Bez námahy a boje to nejde.

10. Nikdy nepřestávejte věřit, že to zvládnete. Nepolevujte v přesvědčení, že každé vaše úsilí se vyplatí, že i ta dlouhá cesta, po které kráčíte, má smysl, že to, po čem toužíte, se možná nestane dnes, ale stane se to. Pěstujte v sobě trpělivost, schopnost udržet si pozitivní přístup a postupovat po malých pokrocích.

Trpělivost je uvědomění si, že vše, co je nesnadné, nakonec stojí za to.