Co dělat, když se svírá hrdlo, třese hlas a klepou kolena?

Co dělat, když se svírá hrdlo, třese hlas a klepou kolena?

Tréma nás obvykle přepadá v situacích, které jsou pro nás nějakým způsobem důležité, kdy ji ze všeho nejméně můžeme potřebovat. Nevyhýbá se ani slavným a úspěšným lidem. Paul McCartney např. přiznal, jak v počátcích účinkování Beatles trpěl takovou nervozitou, že jeho kariéra málem kvůli tomu skončila. Selhání v kritickém okamžiku je vlastně výstrahou – pokud z trémy nebudeme mít dostatečný respekt, můžeme přijít o všechno. Jak ji tedy zvládat?


Pokud patříte mezi „trémisty“, nejspíš máte v sobě blok. Odborník na neurolingvistické problémy Sian Beilock ho popisuje jako reakci na prožívanou stresovou zátěž. Laicky řečeno jde o momenty, kdy se moc soustředíme na činnosti, které jsou pro nás automatické.

Můžeme se s tím setkat třeba u sportovců nebo hudebníků, kteří kvůli trémě podají horší výkon, než se od nich očekává. Nemyslí se tím však náhodný výkyv ve výkonu, každý z nás občas nemá svůj den, podává výkony horší i lepší.

Jestli očekáváte zázračnou pilulku, která snad zbaví váš mozek trémy, budete zklamáni. Sian Bieolock ale ve své knize „Zbavte se trémy“ uvádí několik nástrojů, jež vás mohou zachránit.

Vím, kdo jsem

Před důležitou událostí si sepište své zájmy, v nichž jste opravdu dobří. Můžete si zapsat cokoliv, co povzbudí vaší sebedůvěru. Pokud vám jde vaření, pochlubte se na svém seznamu, nebo rovnou namalujte svůj diagram. Komplexnost dovedností a zálib vás utvrdí v mnohostrannosti, kterou oplývá každý z nás. Jen je třeba občas si tuto skutečnost připomenout. Výsledek jediné životní zkoušky nedefinuje vaši osobnost.

Vypište se ze svých obav

Nejde o sepsání katastrofických scénářů, které se leckdy odehrávají jen v naší hlavě. Jsme pouze lidé a chybovat je lidské. Naučte se nebrat si věci tak vážně a racionálně přistupovat k zátěžové situaci.

Meditace

Nemusíte mít rádi internet, ale zaslouží chválu aspoň v jedné věci. Najdete tam mnoho užitečných informací, včetně různých uklidňujících technik či meditací. Upokojit vás může také relaxační hudba.

Trénujte pod tlakem

„Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“ To platí i v souboji s trémou. Je ale těžké vymyslet univerzální příklad, jak si můžete svůj trénink ztížit. Zapojte fantazii a posilněte si vůli. Trénink můžete třeba prodloužit, cvičný úkol plnit na čas atd. Pokud pociťujete trému při prezentování se před lidmi, je dobré poprosit členy rodiny, aby vám na chvíli zahráli vaše posluchače.

Myslete jinak

Pozitivní myšlení se může zdát jako velmi ohrané klišé, ale funguje. Budete-li si představovat, co všechno můžete ztratit, co se může v dané situaci pokazit, tak máte předem prohráno.

Prostě to udělej!

Ne nadarmo se tímto heslem řídí i sportovní značka. Když nad svým budoucím výkonem moc přemýšlíte nebo si dáváte na čas, jen se víc stresujete. Neváhejte a začněte.

Nechte si trošku pozornosti pro něco jiného

Před stresovou situací si můžete zazpívat, sledovat svou ruku nebo popřemýšlet nad věcmi, které odvedou vaši pozornost od až příliš detailního rozboru.

Buď vždy připraven!

Poslední rada by se dala považovat za univerzální.  Jestliže budete připraveni téměř na všechno, nemůže vás skoro nic zaskočit. Trénink dělá mistra, kterým se může stát každý z nás.