Několik tipů, jak trénovat umění improvizace

Několik tipů, jak trénovat umění improvizace

Jsou činnosti a povolání, kde k úspěchu nestačí jen odborné znalosti a talent. Neobejdou se ještě bez jedné důležité schopnosti, které zjednodušeně říkáme umění improvizace. Týká se to např. herců nebo obchodníků. Ale nejen jich, nikomu není na škodu, když dokáže pohotově reagovat na změnu situace. Může se tak vyhnout řadě nepříjemností. Improvizace je nám užitečná nejen v práci, ale také v osobním životě. Každý den totiž přináší nové problémy, které od nás vyžadují řešení, ačkoliv na ně nejsme předem připr


Schopnost můžeme v sobě pěstovat sami, ale také lze navštívit některý z kurzů, kde této dovednosti učí. Pravidelná setkání v kolektivu stejně orientovaných lidí nás donutí trénovat svou představivost a fantazii na plné obrátky, ať budeme chtít či nikoliv. Improvizaci se věnují také na vysokých školách.

Kreativní lidé jsou vždy ve výhodě

Rozdílnou schopnost improvizace můžeme pozorovat už u malých dětí a žáků na základní škole. V dospělosti si pak ale často zapomínáme hrát. A to je velká škoda, protože upřednostňujeme zažité scénáře daného řešení. Takto se vzdalujeme od nových možností a nikdy se nedozvíme, co by kdyby.

Kreativní lidé mají vždy víc možností. Vidí totiž nové začátky tam, kde jiní se svými zaběhnutými stereotypy končí. Pokud nepatříme mezi tvořivé jedince, nemusíme zoufat. Improvizaci se lze naučit a kreativní schopnosti se objeví záhy poté. Všichni jsme k této dovednosti předurčeni, jen ji musíme cvičit, přestože v dnešním uspěchaném světě je trénink trochu problém.

Vezměme si příklad z velikánů, jako jsou Google, Facebook nebo třeba Apple. Těm je důležitost improvizace jasná. Skluzavky do jídelny nebo akvária v zasedacích místnostech tam mají své opodstatnění. Pracovníky si „pěstují“ pro svůj rozvoj. Pouze tam, kde jsou nové nápady a řešení, je i potenciál.

Improvizační schopnosti ale nelze trénovat před zrcadlem. Jsou k tomu potřeba nejen chuť do učení, ale také „spoluhráči“. Není to nic pro sólisty. Je pravděpodobné, že z pravidelných setkání nebudeme odcházet pouze s nově nabytou dovedností, ale také s novými přáteli.

Učme se improvizaci i během všedního dne

1. Hrajme hry

možná je to otřepané klišé. Skoro jako by byl zločin v dospělosti pěstovat svou fantazii a hrát hry. Ať už dáváme přednost deskovým hrám, nebo máme raději logické či slovní, vše je dovoleno.

2. Vyhněme se stereotypu

určitě by každý z nás vyjmenoval řadu činností, které dělá denně tak nějak automaticky. Zkusme na chvíli pouvažovat, u kterých můžeme trochu experimentovat, a udělejme je tentokrát trochu jinak.

3. Obdarovávejme

někteří lidé milují překvapení, jiní je nesnáší. Když však dostaneme nečekaný dárek, obvykle jsme potěšeni. Zkusme zapojit svou fantazii a něco pěkného vytvořit.

4. Buďme tolerantní

kritičtí lidé bývají často choulostiví na chyby jiných. Někdo přišel s nápadem, který podle nás nemá hlavu, ani patu. Nebuďme zlí a zkusme jej pochopit, můžeme jeho návrh rozvést a společnými silami dojít k perfektnímu řešení.

Improvizace nám pomůže v mnoha oblastech života. Jen tak nás nic nezaskočí a budeme si všímat maličkostí, které jiní snadno přehlédnou. Zlepšíme si nejen přesvědčovací dovednosti, ale také schopnost vyjednávání. Dáme na frak trémě. Posílíme sebedůvěru a prezentaci svých názorů.