Musíte být skutečně pořád pozitivní?

Musíte být skutečně pořád pozitivní?

Pozitivní myšlení z nás dělá lepšího člověka. Díky němu jsme kreativní, máme dobrou náladu a lidé jsou v naší přítomnosti rádi. Jsme také otevřeni novým možnostem a příležitostem. Být pozitivní v každé situaci však nemusí být vždy dobré řešení. Někdy je užitečné poslechnout své negativní emoce.


I negativní emoce totiž hrají v našem životě důležitou roli. Kdyby tomu tak nebylo, zřejmě by už neexistovaly nebo bychom nemohli prožívat tak hluboké a různorodé pocity. Negativní emoce nás např. mohou uchránit před nějakým nebezpečím, upozornit na důležité okolnosti. Jsou naším dobrým strážcem. Bez nich bychom se dobře nevyvíjeli. Neměli bychom motivaci k dosažení svého štěstí.

Kolik negativity je tak akorát?

Negativní emoce by ale rozhodně neměly převažovat. Tento hnací motor by nás pak mohl zavést do spárů ochromujícího smutku a strachu. Správný poměr mezi pozitivitou a negativitou podle odborníků existuje. Měl by být 3 : 1. Tedy za určité období, kdy řešíme nějakou situaci, bychom měli prožívat a vyjadřovat nejméně třikrát víc pozitivních emocí, než negativních.

Pozitivní emoce a úspěch

Při pozorování efektivity výkonu pracovních týmů vědci zjistili, že ty, které projevovaly při cestě za stanoveným cílem víc pozitivity, byly také výkonnější a dosahovaly lepších výsledků. Tedy že týmy s lepším výkonem reagovaly v různých situacích pozitivněji než neúspěšné.

Už uvedený poměr 3:1 vyjadřuje hranici, která zjednodušeně dělí lidi na ty, kteří budou zpravidla plnit úspěšně své cíle, a naopak na ty, jimž bude přílišná negativita v jejich dosažení zabraňovat. Neplatí tedy jen pro týmy, ale i pro jednotlivce. Úspěšní lidé cítí a vyjadřují pozitivní emoce víc než lidé neúspěšní. Ta zbylá negativní čtvrtina emocí jim však pomáhá v rozhodování a upevňuje jejich životní rovnováhu.